4. decembra 2018

Počet ponúk v cestovnom ruchu pred zimnou sezónou sa takmer zhoduje s letom. Uchádzači majú veľa príležitostí aj teraz

Cestovný ruch na Slovensku by mal v najbližšom čase získať podporu vďaka rekreačným poukazom. Analýza pracovného portálu Profesia.sk ukazuje, že počet pracovných ponúk v tomto sektore za posledné roky rástol.

Vyše 12 a pol tisíc. Toľko bolo uverejnených pracovných ponúk v sektore cestovný ruch, gastro a hotelierstvo od 1. januára do 28. novembra.

Počet pracovných ponúk v tomto sektore za posledné roky rastie.

Väčší rozdiel iba v roku 2016

Napriek tomu, že sa v súvislosti s týmto odvetvím rozpráva o väčšom nábore nových ľudí a brigádnikov hlavne pred letom, údaje z Profesia.sk prezrádzajú, že podobný počet náborov prebieha na Slovensku aj pred spustením zimnej sezóny.

Väčšia priepasť medzi zimným a letným obdobím bola iba v roku 2016. Počet pred zimou bol v tomto období o 611 pracovných ponúk nižší.

Ak sa však pozrieme, na počet ponúk od septembra do 28. novembra 2018, vidíme, že rozdiel predstavuje iba 151 ponúk. Môžeme tak vidieť, že nábor zamestnávateľov je v dvoch hlavných obdobiach takmer rovnaký.

Záujem o prácu v odvetví klesol o viac ako tretinu

Nábory nových ľudí sú však pre zamestnávateľov čoraz náročnejšie. Priemerný počet reakcií na 1 ponuku v sektore cestovný ruch, gastro a hotelierstvo bol v roku 2015 21,7 uchádzača.

V súčasnosti je o takmer 37 percent nižší. Na jednu ponuku zareaguje dnes v priemere 13,7 uchádzača.

Výška ponúkaného platu skôr klesá

Zamestnávatelia v roku 2018 hľadajú v tomto sektore nových ľudí najčastejšie na pozície čašníka, kuchára, pomocného kuchára, recepčnej a barmana.

Po novinke po 1. máji 2018 musia firmy povinne uvádzať výšku platu v pracovných inzerátoch. Zamestnávatelia pritom porušia zákon aj v prípade, že si na pracovnom pohovore dohodnú nižšiu sumu, ako uviedli v inzeráte.

Porovnanie letnej a zimnej sezóny ukazuje, že priemerný ponúkaný plat pri troch z piatich pozícií klesol. V októbri 2018 tak bol priemerný ponúkaný plat nižší na pozíciách pomocného kuchára, recepčnej a barmana.

Deje sa tak aj napriek tomu, že počet reagujúcich uchádzačov firmám klesá. Ponúkaný plat sa zvýšil iba pri pozícii čašníka a kuchára.

 

 

 

Kontakt pre médiá:

Nikola Richterová
PR Manager
Mob.: +421 917 697 726
e-mail: [email protected]